Om du har en minimimängd på 50 kg frukt pressar vi din frukt till härlig saft. Beställ tid och berätta hur mycket frukt du ungefär har. Över 1500 kg frukt behöver du inte fundera på hur du skall transportera frukten utan vi kan komma till er!

Bornemannsmusteri.com


Äppelmust är härligt, förutom att det smakar fantastiskt gott är det nyttigt, närproducerat och fritt från tillsatsämnen.


Tonvis med fallfrukt ruttnar bort i trädgårdarna, samtidigt köper vi läsk och juicer som fraktats lång väg och dessutom tillverkats med en massa tillsatser. Om du har äppel i din trädgård så har du nu en chans att ändra på detta, samla ihop dina äpplen och låt oss göra härlig must av dina egna frukter!


Vi köper också in äpplen från odlare och gör egen must som vi säljer på marknader eller direkt hos oss.


Gå gärna in på vår Facebook-sida (länk nere i högra hörnet), där kommer vi löpande lägga upp information om det händer något nytt.


Välkomna till musteriet!

    PRODUKTER      MUSTERI      BAG-IN-BOX      PRISER      OFTA FRÅGAT      KONTAKT

Bornemanns Musteri är ett litet musteri i Pargas

Låt oss förvandla dina äpplen till härlig must!

Så här gör du:


samla ihop dina äpplen, gärna i papperskassar eller plastkassar bananlådor etc. (dock så att du och vi orkar bära dem)


Smaka gärna på dina äpplen, god frukt blir god must! Omogna äpplen bli sur saft.


Oftast är frukten lagom mogen när kärnorna börjar bli lite bruna i kanten. Fallfrukt och äpplen som har skorv eller är fula i skalet passar utmärkt till must. Alla äppelsorter går att musta men för mjöliga äppelsorter gäller att de ska vara så krispiga och saftiga som möjligt för bästa resultat. Äpplen som är mögliga, sandiga, leriga, övermogna eller ruttna ska du sortera bort.

Så fungerar det mobila musteriet


Hela utrustningen är monterad på en personbilssläpvagn. Äpplena tvättas och transporteras via ett transportband till en kross. En bandpress pressar frukten automatiskt. Saften filtreras därefter och en gasdriven pastöriseringsapparat värmer saften till exakt 78 grader. Musten tappas i miljövänlig bag-in-box (3 eller 5 liters box). Musteriet bearbetar upp till 700 kg äpplen per timme.


I fall att vi kommer till er gård för att pressa äppeljuice, behöver vi starkström, en dricksvattenanslutning, ett avlopp/dike på högst 15 m avstånd vart vi kan leda tvättvattnet. En släpvagn för äppelmassan behövs likaså. Äppelmassan kan man bra kompostera eller också ge till djur som foder. 

suomeksihttp://bornemannsmusteri.com/suomi/Mehustamo.html